Streepjeskleding van Saint James
Streepjes. Altijd in de mode. Fijn dus dat de gestreepte truien van Saint James met gemak een jaar of 10 meegaan. Hoe dat mogelijk is, zag ik met eigen ogen. Ga je mee op reis naar Normandië?
Even voorstellen: Saint James
Saint James is één van de tien merken in mijn winkel. Op het eerste oog een tamelijk klassiek merk met z’n vele maritieme streepjes. Toch is het eigentijds door subtiele variaties in design. Denk aan kleine grapjes in de streepjes of het opnaaien van net even andere knoopjes.
De shirts, truien en jurkjes die ik voor je inkoop, vormen een geweldige basis voor je garderobe. Je snapt waarom als ik zeg dat de kledingstukken van elegante snit zijn, veelal tijdloze streepprintjes hebben en gemakkelijk tien jaar mooi blijven.
Het Franse merk zelf gaat ook al even mee. Om precies te zijn sinds 1850. Een van de vele weetjes die gids Caroline meegaf tijdens een leerzaam bezoek aan het enorme atelier. In Saint James. Weet je meteen waar de merknaam vandaan komt ;-)
Streepje voor in de mode
“De visserstrui met kenmerkende strepen waarvan veel mensen Saint James kennen, introduceerden we al in de 18e eeuw. Vanouds heeft die trui 15 witte en 14 of 15 blauwe strepen.”, begint Caroline haar verhaal over Saint James in het Engels met charmant Frans accent.
Op een grote maquette wijst ze een aantal medewinkeliers en mij aan hoe de fabriek is ingedeeld. Ze vermeldt dat vandaag de dag 20 designers voor Saint James werken. Streepjes spelen in hun ontwerpen de hoofdrol; ze horen bij het DNA van het merk. Saint James is overigens niet de ‘uitvinder’ van gestreepte mode. Hoe het streepje wel in de mode raakte, lees je op de Inspiratiepagina over Streepjes.
Ik snap waarom Saint James bij de streepjes blijft. Streepjes passen in alle stijlen. Een outfit met een gestreept item kun je chique klassiek stylen. Net zo makkelijk maak je met de Bretonse streep modieuze en zelfs rebelse combinaties.
Met Saint James krijg je kwaliteit
Saint James heeft een bak aan ervaring in het maken van wollen en katoenen kleding. Ontwikkelt zelf breisteken die super sterk zijn. Maakt kleding voor Franse politie en het leger. Allemaal dingen die mij het vertrouwen geven dat Saint James kwaliteitskleding maken. Dat gevoel groeide alleen maar toen ik zag met hoeveel precisie elk kledingstuk wordt gemaakt.
In het Franse atelier waar Caroline ons rondleidt, worden vooral t-shirts en truien geproduceerd. Er staat een groot aantal machines. Het geluid is oorverdovend. Ik ben onder de indruk. Ongelooflijk hoe snel en secuur ze panden, mouwen, boorden, manchetten en andere onderdelen maken.
Om Caroline’s uitleg te kunnen verstaan moet ik mijn oren spitsen. Ze vertelt dat alle garens op soepelheid worden gecontroleerd, voor ze de machines ingaan. Dat ieder kledingstuk wordt gemaakt van garen uit hetzelfde verfbad om kleurverschil te voorkomen. Dat alle kleding in een wasmachine gaat. Dat laatste vond ik gek klinken. Totdat Caroline toelichtte dat de natuurlijke krimp stimuleert en voorkomt dat een kledingstuk in het wolwasje thuis niet meer krimpt.
Aangenaam verrast ben ik als ik ontdek dat heel veel mensenhanden nog altijd aan het productieproces te pas komen. Caroline wijst ons op de ‘handen van Saint James’. Zij voelen in een fractie van een seconde of een breisel voldoet aan de kwaliteitseisen. In het midden van het atelier zien we verschillende mensen aan het werk aan houten tafels waarop ingewikkeld uitziende tools staan. Zij verbinden de machinaal geproduceerde onderdelen met elkaar. Ook zien we dames geconcentreerd de kledingstukken controleren. En ze letterlijk onder een vergrootglas leggen om de kleinste oneffenheden bij te werken.
Shirts, truien, broeken, jassen en accessoires van Saint James gaan vaak tien jaar of langer mee. Na de rondgang door het atelier snap ik wel hoe dat komt. Kwaliteitskleding maken, blijft mensenwerk.
Gemaakt met oog voor milieu
De kwaliteit van een merk zit ‘m voor mij ook in hoe het omgaat met het milieu. Het doet me deugd dat Caroline laat zien hoe dat Saint James onder andere in alle fasen van het productieproces probeert verspilling van grondstoffen te voorkomen en hergebruik mogelijk te maken.
“De kwalitatieve Merino wol halen we van dan wel van ver, Nieuw Zeeland. Waar mogelijk kopen we in bij wolproducenten in de Mediterranee.”, legt Caroline uit. Ook samenwerkingspartners in de katoen zoek Saint James zo mogelijk dichtbij.
Verder legt ze uit dat de panden voor wollen kleding op maat worden geweven in plaats van gesneden. En dat panden voor katoenen kleding zo efficiënt mogelijk worden gesneden uit de grote lappen.
Wat ik ook goed geregeld vind: doorstaat kleding de controletest niet? Dan wordt het weefsel helemaal losgehaald en het garen hergebruikt. Wat daarna nog overblijft, wordt verwerkt door andere industrieën. Het kan maar zo zijn dat jij jouw huis isolatiemateriaal bevat met Saint James wol erin. Grappig hoor.
Fun Facts over Saint James
Een paar grappig feitjes over het gestreepte kledingmerk:
- Wist je dat elk Saint James kledingstuk door een metaaldetector gaat? Soms breekt een (stukje) naald af dat met het blote oog onzichtbaar is.
- Ter ere van het 100-jarig bestaan in 1989 maakte Saint James de grootste sweater ter wereld: 7,93 meter hoog en 13,72 meter breed.
- Per maand verwerkt het atelier in Saint James zo’n 384.000 kilometer aan wol- en katoengaren. Dat is bijna van de aarde en de maan.
Krijg je al zin in online streepjes shoppen?
Mooi Le Mont Saint Michel
Na een leerzame ochtend in onze rol van winkelier brachten we de middag door als echte toeristen: op Le Mont Saint Michel. Zoek jij deze zomer de Franse kust op dan raad ik je aan naar dit mystieke eiland te gaan. Kleine tip van onze gids: ga vroeg op de dag. Vermijd je de mensenmassa’s.
Het kleine getijdeneiland is een bekende Normandische trekpleister. Het ligt ongeveer een kilometer uit de kust aan de monding van de Couesnon die ooit de grens tussen Normandië en Bretagne vormde. Vroeger was het alleen bij laag water bereikbaar. Is het vloed, dan stijgt het water met de snelheid van een galopperend paard. Onvoorstelbaar.
Een vrolijke Française leidde ons door smalle straatjes en via stenen trappen rond. Er zijn verschillende legendes over het ontstaan van le Mont Saint Michel. Zij vertelde degene waarin de engel Michaël zo rond 700 verscheen in visioenen van de heilige Aubert. Michaël vroeg hem een kerk voor hem te bouwen op het toen nog kale rotseiland.
Volgens onze gids breidde de bebouwing zich in de eeuwen daarna langzaam uit. Ze liet weten welke functies de bouwsels in voornamelijk gotische stijl hadden. En wees ons erop dat het een sterk staaltje bouwkunst is: “We weten niet wie de architecten zijn. Maar ze moeten slim geweest zijn aangezien ze de technieken beheersten om gebouwen te plaatsen tegen steile, granieten hellingen.”
Dat het inderdaad bijzonder is, zie je eigenlijk het beste van een afstand. Wij waren er toen het eb was. Dan torent het boven het strand uit. Indrukwekkend wel. Ik kon niet ophouden ernaar te kijken.
Heb jij het wel gezien op het eiland? Rij dan door naar het atelier van Saint James. Dat is maar een kwartier rijden vanaf Le Mont. Kun je met eigen ogen zien wat ik je heb verteld. Veel plezier!
Weten hoe streepjes in de modegeschiedenis terecht kwamen? Lees de Inspiratiepagina over Streepjes.